Zkazí se infuzovaný alkohol?

| 14:34
Zkazí se infuzovaný alkohol?

Výroba alkoholu s infuzí

Dobrý den, jmenuji se Iva a už řadu let se věnuji výrobě alkoholu s infuzí. Ano, přesně tak, domácí výroba alkoholu! Může se to zdát komplikované, ale věřte mi, je to zábavný a kreativní proces. Nikdy tak nezapomenete, jaké to je mít unikátní lahve s vlastnoručně připraveným alkoholem na poličce. A myslím, že to je tak trochu magie, když do sebe rostliny propůjčují svou vůni a chuť alkoholu.

Základy přípravy infuzovaného alkoholu

Základem infuzovaného alkoholu je samozřejmě alkohol a nějaké byliny, ovoce, koření nebo dokonce kořenová zelenina. Jediné, co potřebujete, je alkohol, ingredience a čas. Nalijte alkohol do skleněné nádoby, přidejte svoji vybranou ingredienci a nechejte to všechno pěkně do sebe vetorvat. Myslím, že nejlepší je nechat infúzi minimálně dva týdny, ale čím déle, tím lépe. Za těch pár týdnů se incomedy propůjčí alkoholu svůj nezaměnitelný charakter.

Bezpečné skladování infuzovaného alkoholu

Bezpečné skladování infuzovaného alkoholu je další věcí, kterou bych chtěl zmínit. Jakmile skončí proces infuze, je důležité alkohol správně skladovat, aby si zachoval svou čerstvost a unikátní chuť. Alkohol by měl být skladován na chladném a temném místě, kde není vystaven slunečnímu záření. A vždy si pamatujte, že by měl být těsně uzavřený, aby neunikal alkoholický páry.

Trvanlivost infuzujícího alkoholu

A nyní, asi nejdůležitější část - jak dlouho může být infuzovaný alkohol skladován? Od té doby, co jsem začala s touto činností, jsem zjistila, že infuzovaný alkohol má velmi dlouhou životnost. A pokud se o něj řádně postaráte, může vydržet neuvěřitelně dlouho. Infuzí alkohol v podstatě konzervuje suroviny, které do něj přidáte. Takže pokud máte ve zvyku infuzovat alkohol s bylinami nebo ovocem, pravděpodobně tento alkohol vydrží léta.

Může infuzovaný alkohol zkažit?

Ale teď k hlavní otázce celého článku - může infuzovaný alkohol zkažit? Teoreticky by se mohlo zdát, že alkohol by měl být schopný konzervovat cokoli, co je do něj přidáno. Ale stejně jako u všeho, existují výjimky. Jinými slovy, pokud do alkoholu přidáte něco, co má velmi vysoký obsah vody, jako je například ovoce, mohou se objevit problémy. Voda může způsobit, že alkohol začne kvasit, a tím vytváří ideální prostředí pro růst bakterií a kvasinek.

Jak poznat zkažený alkohol

A jak poznáte, že je něco špatně? Každý, kdo kdy ochutnal zkažený alkohol, ví, že chutná... no, zkaženě! Může mít cizí vůni nebo chuť, nebo dokonce může mít výraznou změnu barvy. Dalším varovným signálem může být zvláštní konzistence nebo přítomnost neobvyklých usazenin. Pokud máte pochybnosti, vždy je nejlepší chybu na straně bezpečí a alkohol raději vyhodit.

Příběh z mého života

A nakonec jeden příběh z mého života. Ten je sice hodně vtipný, ale také hodně poučný. Asi před dvěma lety jsem se rozhodla udělat fíkovou vodku pro mého syna Lukáše, který miluje fíky. Takže jsem koupila půl kila fíků, naházela je do skleněné nádoby a nalila na ně vodku. Pak jsem to postavila na poličku, na tmavé a chladné místo, a zapomněla jsem na to. Asi po dvou měsících jsem si vzpomněla na fíkovou vodku a rozhodla jsem se, že ji ochutnám. Ale když jsem otevřela nádobu, zavál mě zkažený zápach. Teprve tehdy mi došlo, že neměla jsem fíky před infuzí usušit. Takže, abych to shrnula, ano, infuzovaný alkohol může zkažit, pokud se o něj nepostaráte správně. Ale pokud dodržujete základní pravidla a pečlivě sledujete proces, může výroba alkoholu být opravdu zábavná a odměňující!

Kulinářské tipy a rady

Sdílení na sociálních sítích

Napsat komentář